ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ ΙΕΚ ΝΕΊΛΟΣ ΥΠΟΣΥΝΕΊΔΗΤΟ ΚΑΙ ΑΛΉΘΕΙΕΣ

ΟΝΕΙΡΟΚΡΙΤΗΣ ΙΕΚ ΝΕΊΛΟΣ ΥΠΟΣΥΝΕΊΔΗΤΟ ΚΑΙ ΑΛΉΘΕΙΕΣ

Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως αλλοπρόσαλλη, «ιστορία» κατά τη διάρκεια του ύπνου, κατά τη φάση REM

Τα όνειρα σύμφωνα με τη ψυχολογική ερμηνεία του Σίγκμουντ Φρόυντ, αναδύονται από το ασυνείδητο και είναι ο πλέον ξεκάθαρος δρόμος (βασιλική οδός) προς αυτό.

Με αυτήν την αφορμή θα ήθελα να παραθέσω έναν προβληματισμό που προέκυψε από ένα όνειρο που θα μας αφηγηθεί ένα ανώνυμο μέλος.

“Είμαι λέει και κάθομαι στο καλντις για καφέ μόνος μου για να διαβάσω, στο τραπέζι μαζί μου έχω μια τσάντα που έχει μέσα πορτοφόλια κλειδιά και την κάμερα. Έξω από το μαγαζί γυρνοβολάνε κάτι γυφτακια, ξαφνικά με διακατέχει μια έντονη επιθυμία για κατουριμα και σε αντίθεση με το τι θα έκανα στην πραγματική ζωή πάω να κατουρησω αφήνοντας την τσάντα στο τραπέζι. Γυρνώντας από την τουαλέτα και κάθομαι στο τραπέζι παρατηρώ το προφανές, η κάμερα λείπει!

Όμως για καλή μου τύχη τα γυφταριά δεν έχουν γίνει καπνός και κάθονται και καυλαντάνε στα σκαλιά δίπλα στον Γιωργάκη. Τα αρχίζω εγώ στα “δώσε πίσω την κάμερα ξέρω ότι εσύ την πήρες” και τέτοια. Αυτά φυσικά να κάνουν της πάπιες, και τότε μου φυτεύεται η τρομερή ιδέα. Προτείνω λοιπόν στο γυφτάκι να του δώσω 100 ευρώ για να μου δώσει την κάμερα πίσω. Εντάξει μου λέει αυτός, σε μια ώρα εδώ. Το λέω και εγώ λοιπόν στα φιλαράκια μου για συμπαράσταση και βέβαια όπως και στην πραγματικότητα θέλω να πιστεύω ήταν όλοι πολύ πρόθυμοι. Έρχεται λοιπόν η επίμαχη ώρα και σκάω τώρα εγώ με κάνα δυο φιλαράκια, τα γυφτακια τώρα που 2-3 που ήταν έχουν γίνει καμία 10ρια, σε λίγο σκάει ο αλεξ παλλας στο παπί παρέα με τον Νεκτάριο ροσι. Πριν γίνει το ντιλ με πιάνει ο ροσι και μου λέει ” σου έφερα μια κάμερα να τους δώσεις αυτήν” εγώ υποψιάζομαι πως κάτι δεν έχει καταλάβει γιατί σκέφτομαι ότι Ίδη μου έχουν πάρει μια κάμερα γιατί να τους δώσω κ’ άλλη. Η κάμερα όμως που έχει φέρει ο Ροσι είναι πολύ αγωνιστική, από λεπτομέρειες που θυμάμαι ήταν μια DSLR με περιστρεφομενη οθόνη και 4Κ. Τέλος πάντων αρχίζω εγώ το ντιλ και ρωτάω “την έχετε την κάμερα”, ένας χωντρόγυφτος λοιπόν με παράξενα καλά ελληνικά αρχίζει τώρα και μου κάνει έναν πρόλογο σε φάση δεξιός που έχει κάνει μαλακια. “Ρε με ένα ναι η ένα όχι την κάμερα την έχετε;”

Και συνεχίζει ο γύφτος εκπρόσωπος τύπου το ίδιο βιολί, και τα περνώ κρανίο εγώ μέσα στον ύπνο μου και εννοώ είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι ο ροσι μου έχει φέρει μια πολύ ποιο τούμπανη κάμερα τους φωνάζω “Ε ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΗΤΕ ΡΕ ΚΩΛΟΓΥΦΤΟΙ ΒΑΛΤΕ ΣΤΟ ΚΩΛΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ 100ΣΤΑΡΙΚΟ” και ως λογικόν το ντιλ σπάει. Οι γυφτουλες εντωμεταξύ καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό γιατί λογικά είχαν στόχο να φερμαρουν και τα φράγκα αρχίζουν τώρα τα σκηνικά τους, εμείς για κάποιο λόγο ποιο αγωνιστικοί απ ότι συνήθως(μάλλον λόγο ύπνου) δείχνουμε ότι δεν μασάμε, ξαφνικά αυτοί κάνουν το πρώτο μαρς και εμείς ανταποδίδουμε. Και γίνεται το Έλα να δεις, ξύλο με την σέσουλα και εμείς τα γυφτακια να τα έχουμε κάνει τόπι. Το ονειρικό στοιχείο μεν ήταν ότι τα γυφτακια δεν έπεφταν στο έδαφος αιμόφυρτα η κάτι τέτοιο αλλά γινόντουσαν στήλες άλατος και σκορπουσαν”.

Ακολουθούν ερμηνείες διατυπωμένες από εγκεκριμένους επιστήμονες

Αν δεις στον ύπνο σου ότι κρατάς μια σχολική ή μαθητική τσάντα, ενώ δεν πηγαίνεις πια στο σχολείο, αυτό δείχνει ότι έχεις κάποια στενοχώρια. Συνήθως η σάκα ήταν βαριά και στο όνειρο ίσως δείχνει κάτι παρόμοιο: ότι νιώθεις κάποιο βάρος να σε ταλαιπωρεί. Νίκος Λιγοχρονάκης (εγκεκριμένος ψυχαναλυτής)

Αν είσαι άντρας και δεις ότι κρατάς μια όμορφη δερμάτινη τσάντα, αυτό είναι δείγμα για επιτυχίες στον ερωτικό ή στον επιχειρηματικό τομέα. Αν ετοιμάζεις κάποια δουλειά, αυτό το όνειρο δείχνει ότι όλα θα σου πάνε πρίμα, και θα έχεις μεγάλα κέρδη. Μανώλης Μαστρολευτέρης (διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Ρεθύμνου)

Αν ονειρευτείς ότι έχασες την τσάντα σου, αυτό ίσως είναι δείγμα ότι έχεις κάποιες αυταπάτες για κάποιο θέμα που σε απασχολεί. Σύντομα θα αντιμετωπίσεις την αλήθεια. Γιώργος Νουκαμλεκάκης (συντάκτης του επιστημονικου φύλλου “καζαμίας”)

Αν δεις μια κενή τσάντα, αυτό δείχνει ανασφάλεια και είναι προμήνυμα ότι κάτι που περιμένεις φοβάσαι ότι δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα. Μάριος παπακακοδούκας (μάγειρας στο crepaland Μυκόνου (καλό παιδάκι))

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *